První RES sezóna za námi - 2020.


Větroňářská kategorie dvoumetrovek – RES, je u nás definována prozatímními pravidly od roku 2019. V tom roce se nic zvláštního neudálo až na tuším dvě soutěže, což bylo ve znamení jakéhosi oťukávání a zkoumání.


V roce 2020 se, a to i přes nepřízeň koronavirové epidemie a následným omezením, podařilo odlétat 17 soutěží. Kolotoč soutěží začal až 7.6.2020 Havlíčkobrodskou RESkou a skončil 10.10.2020 1.Všeňskou RESkou. Vlastně se dá říci, že jsme přišli o zhruba třetinu sezóny. Jarní závody se prakticky neuskutečnily i když některé byly přesunuty na letní termíny.


Největším závodem, co se počtu účastníků týče, byl závod RES Heřmanův Městec létaný 4.7.2020. Závodu se zúčastnilo 36 pilotů. Pak v sérii za sebou následovaly závody RES Pohár Železných hor 5.7. a RES Pohár starosty 6.7. . Všechny tři závody se konaly na stejném letišti a pořadatelem byl MK Heřmanův Městec. Druhý a třetí závod už tolik obsazeny nebyly kvůli zhoršenému počasí. Příliš nemám rád statistiky, ale protože tohle by měl být jakýsi shrnující článek za první sezónou, tak tedy pár čísel. V závodě startovalo průměrně 17 závodníků, nejslabší byla 1.Všeňská RESka, poslední závod sezóny, se 13 startujícími. Bylo to způsobeno velmi špatným počasím, prakticky víc než polovina závodu propršela.


Dalším velmi zajímavým pohledem na první RES sezónu je fakt, že alespoň jeden závod letělo 94 pilotů a co je ještě zajímavější z toho bylo 22 juniorů. To je téměř jedna čtvrtina, což je velmi dobré. Musíme si uvědomit, že modelářské kroužky na jaře museli zastavit činnost a tak mladí modeláři nedostavěli svoje modely. Výjimkou bylo pár klubů, které připravily online návody a kluci tak lepili modely doma. Nebo je jejich instruktoři navigovali různými návody a tak krok po kroku vznikaly soutěžní RESky.


Tady bych chtěl vyzvednout snahu Miloše Minaříka z MK Heřmanův Městec, který ani v době zákazu modelářských kroužků nesložil ruce v klín a klukům, kteří stavěli svoje modely doma, na dálku všemožně pomáhal. Však také do soutěže nasadil neuvěřitelných 8 pilotů – mladíků. Po třech pilotech - juniorech létalo za LMK Kamenné Žehrovice a LMK Holýšov. Dva junioři reprezentovali MK Vlašim a po jednom létalo za BVL Plzeň, LMK Litoměřice, LMK Vrdy-Skovice, RCMK Neratovice a Modelcentrum Litvínov. Až na jednu výjimku Marušku Bačinovou z LMK Kamenné Žehrovice to byli všechno kluci.


Klubem s nejvyšším počtem pilotů vůbec byl MK Heřmanův Městec. Tento klub reprezentovalo neuvěřitelných 13 pilotů. Druhým klubem s největším počtem pilotů a to 9, byl RCMK Neratovice a třetí byl s 8 piloty LMK Holýšov.


Dalším pohledem na sezónu je počet pilotů v neoficiálním žebříčku za sezónu 2020. Do tohoto žebříčku vstupují piloti, kteří letěli alespoň 3 závody, přičemž se započítávají tři nejlepší výsledky. Kritérium tří soutěží splnilo 51 pilotů. Na prvním místě v tomto žebříčku se umístil Libor Pechan z LMK Kutná Hora, druhý byl Ivo Kulich z BVL Plzeň a třetí Vladislav Plichta z MK Mnichovo Hradiště. V juniorech byl nejúspěšnější Martin Vencel z MK Vlašim, celkově devátý, druhý Jan Kulich z BVL Plzeň byl celkově třináctý a třetí Radek Bačina z LMK Kamenné Žehrovice byl celkově čtrnáctý. To je moc hezký výsledek, je vidět, že junioři se ve startovním poli rozhodně neztratili.


Zbývá zmínit tři nejaktivnější piloty. Nejvíce soutěží, a to devět absolvoval Ladislav Bušek z RCMK Neratovice – trenér kategorie RES o druhé a třetí místo se dělí pánové Jiří Hvězda z RCMK Neratovice a Miloš Minařík z MK Heřmanův Městec, kteří letěli na osmi závodech. Nejpilnějšími juniory byli Martin Vencel z MK Vlašim a Radek Bačina z LMK Kamenné Žehrovice, oba letěli na sedmi závodech. Třetím nejpilnějším juniorem byla Marie Bačinová s šesti závody.


Podíváme-li se na modely, s kterými se soutěžilo, tak je situace hodně různorodá. Žádnou statistiku nemám, ale hodně byly k vidění modely Samba, Kiwi, K2000 - Resco, Starmade, Starwood a další. Hodně soutěžících létalo s modely vlastní konstrukce.


Z mého pohledu byl první ročník v kategorii RES, i přes složitou situaci, úspěšný. Doufám, že v příštím roce uvidíme na RES nebi více pilotů juniorů. A to už z toho důvodu, že Svaz modelářů České republiky, přidělil do modelářských kroužků nemalé množství stavebnic RES právě pro mladé modeláře. V kalendáři pro rok 2021 je plánováno 24 soutěží RES a 5 soutěží ERES což je elektrifikovaná verze RES kategorie. Pro zájemce o obě tyto krásné kategorie uvádím zdroj pravidel a to na www.svazmodelaru.cz/klem/pravidla/, kde v části Sportovní řád leteckých modelářů 2021, najdete soutěžní pravidla. Kdo hledá další informační zdroje najde je na www.res.cz, www.rcmania.cz v části větroně a elektrovětroně, dále také na www.stoupak.cz, www.clouseau.eu aj.


Nechcete to zkusit taky?



Soutěžící s modely Starxxxx na soutěži v Jelenicích.


Foto VP a Radek Bačina.

Vyšlo v RCrevue 02/2021.